Turizm amaçlı konut kiralamada yeni dönem

• Konbuyu başlatan Padişahbet
  • Başlangıç tarihi
P

Padişahbet

Administrator
Yönetici
Kültür ve Turizm Bakanlığı, son yıllarda artan kısa süreli konut kiralamalarına yönelik yeni bir düzenlemeyi devreye soktu. Artık turizm amaçlı kiralama yapılacak her konut için izin belgesi alınması zorunlu olacak. Uygulama sadece apartman dairelerini değil, devre mülkleri de kapsıyor.

Belge şartı olmayan kiralamaya 100 bin TL ceza​

Türkiye gazetesinden Esma Altın'ın haberine göre, yeni düzenlemede, izin belgesi olmadan yapılan kiralamalarda önce evrak uyarısı, ardından 100 bin TL'ye kadar para cezası uygulanacak. Denetimlerin ilk aşamasında evrak eksikliği tespit edilirse, mülk sahibine 30 gün süre verilecek. Bu sürede eksikler tamamlanmazsa ceza kesilecek.

İkinci aşama: Fiziki denetim​

Evraklar tam olsa bile iş burada bitmiyor. Denetim süreci ikinci aşamada fiziki kontrollerle devam edecek. Kiralanan konutlarda çıkış yolları, site kuralları ve bilgilendirme kartlarının eksik olması durumunda, mülk sahibine 15 gün süre verilecek. Eksikler giderilmezse yine 100 bin TL ceza kesilecek ve ikinci bir 15 gün daha tanınacak. Bu süre sonunda da eksiklikler tamamlanmazsa, izin belgesi tamamen iptal edilecek.

Devre mülkler de artık denetim kapsamında​

Yönetmelikte yapılan güncellemeyle birlikte, turizm amaçlı kiralamalarda devre mülkler de sisteme dahil edildi. Devre mülkler için de aynı kurallar ve denetim süreçleri geçerli olacak.

Bilgilendirme kartı ve kurallar listesi zorunluğu geldi​

Konutlarda bulunması zorunlu belgeler arasına kiraya verenin iletişim bilgileri, site yönetimi tarafından belirlenen kurallar ve bina çıkış yollarını gösteren bilgilendirme kartı da eklendi. Bu kartlar, her konutta kolayca görülebilecek bir yere yerleştirilecek.

Kademeli denetim sistemi nasıl işleyecek?​

Birinci aşama evrak denetimi eksikse 30 gün süre ceza, ikinci aşama fiziki denetim eksikse 15 gün süre ceza artı 15 gün daha ve sonuçta da eksiklik giderilmezse izin belgesi iptali söz konusu.

Geri